Случај во Америка: Литиум-јонската батерија е побезбедна за возачите на виљушкар базирана на проценките на OSHA


OSHA (Управата за безбедност и здравје при работа во САД) проценува дека секоја година околу 85 работници гинат во несреќи поврзани со вилушкар. Дополнително, 34,900 несреќи резултираат со сериозни повреди, а уште 61,800 се класифицирани како несериозни. Една од опасностите со кои работниците мора да се соочат кога ракуваат со вилушкари е батеријата.

Но, новите достигнувања ги прават виљушкарите побезбедни за работа, при што повеќе компании во индустријата за ракување со материјали инвестираат во литиум-јонска технологија за напојување на нивната опрема.

Литиум-јонските батерии нудат неколку придобивки, вклучувајќи зголемена ефикасност, намалено одржување и зголемени заштеди на трошоците. Една од најголемите придобивки се нивните подобрени безбедносни карактеристики.

JB BATTERY е професионален производител на литиум-јонски батерии за вилушкари. JB BATTERY LiFePO4 вилушкарска батерија е литиумска батерија со длабок циклус, има високи перформанси и многу побезбедна од батеријата со оловна киселина.

Подолу, ќе истражиме пет начини на кои литиум-јонската батерија го прави вашиот виљушкар побезбеден за работа за да можете да бидете сигурни дека го извлекувате максимумот од вашата инвестиција и ги заштитувате вашите вработени во тој процес.

1. Не бараат наводнување
Поради начинот на кој се дизајнирани литиум-јонските батерии, тие не бараат наводнување. Литиум-јонските батерии се затворени, што бара малку одржување за одржување.

Оловните батерии се полни со електролит (сулфурна киселина и вода). Овој тип на батерија генерира електрична енергија преку хемиска реакција на оловни плочи и сулфурна киселина. Тие бараат редовно полнење со вода или хемискиот процес ќе се распадне и батеријата ќе претрпи рано откажување.lead-acid-forklift-battery

Наводнувањето на батеријата носи неколку безбедносни опасности и работниците мора да внимаваат да ги минимизираат сите ризици. Ова вклучува само полнење со вода откако целосно ќе се наполни и олади и внимавајте да не се преполни со вода.

Кога батеријата е во употреба, работниците мора внимателно да внимаваат на нивото на водата за да ги земат предвид сите промени во нивото на водата што може да се појават дури и по завршувањето на наводнувањето на батеријата.

Ако навистина дојде до излевање, високотоксичната сулфурна киселина во батеријата може да се истури или да се истури врз телото или во очите, предизвикувајќи сериозни повреди.

2. Постои минимален ризик од прегревање
Една од најголемите безбедносни опасности од користењето оловно-киселински батерии е прекумерното полнење. Кога тоа ќе се случи, може да предизвика прегревање на растворот на електролит во оловно-киселинската батерија. Ова потоа предизвикува формирање на водород и кислороден гас, што го зголемува притисокот во внатрешноста на оловно-киселинската батерија.

Иако батеријата е дизајнирана да го намалува акумулирањето на притисокот преку технологијата за вентилација, ако има премногу акумулација на гас, може да предизвика вриење на водата од батеријата. Ова може да ги уништи плочите за полнење или целата батерија.

Уште пострашно, ако оловно-киселинската батерија се преполни, а потоа се прегрее, можеби нема да има начин како притисокот создаден од водородот и кислородот да се ослободи, освен со моментална експлозија. Покрај тоа што ќе предизвика сериозна штета на вашиот објект, експлозијата може да предизвика катастрофални последици за вашите вработени.

За да се спречи ова, екипите мора внимателно да управуваат и да го следат полнењето на оловните батерии со тоа што ќе го спречат преполнувањето, ќе обезбедуваат соодветен свеж воздух преку системот за вентилација и ќе го држат отворен пламен или други извори на палење подалеку од областа за полнење.

Поради структурата на литиум-јонската батерија, тие не бараат посебна просторија за полнење. Една од најдобрите карактеристики на литиум-јонската батерија е нејзиниот систем за управување со батерии (BMS). BMS ги следи температурите на ќелиите за да се осигура дека тие остануваат во безбедни работни опсези за да нема ризик за вработените.

3. Не е потребна посебна станица за полнење
Како што споменавме погоре, оловните батерии бараат внимателно следење и посебна станица за полнење со цел да се минимизираат сите ризици поврзани со полнењето. Ако батеријата со олово се прегрее при полнење, може да предизвика акумулација на опасни гасови, што го зголемува ризикот од експлозија што може да предизвика повреда на работникот или уште полошо.

Затоа, неопходен е посебен простор кој има соодветна вентилација и ги мери нивоата на гас за да може екипите да бидат навреме известени доколку нивото на водород и кислород станат небезбедни.

Ако оловно-киселинските батерии не се полнат во безбедна просторија за полнење со соодветни мерки на претпазливост, екипите веројатно нема да забележат невидени, без мирис џебови на гасови кои можат брзо да станат запаливи, особено ако се изложени на извор на палење - нешто поверојатно во незаштитен простор.

Посебна станица или просторија што е потребна за правилно полнење на оловно-киселинските батерии не е потребна кога користите литиум-јонски батерии. Тоа е затоа што литиум-јонските батерии не испуштаат потенцијално штетни гасови при полнење, така што екипажот може да ги приклучи литиум-јонските батерии директно во полнач додека батериите остануваат во вилушкарите.

4. Ризиците од повреда на виљушкар се минимизирани
Бидејќи оловните батерии мора да се отстранат за да се полнат, тоа мора да се случи неколку пати во текот на денот, особено ако поседувате повеќе вилушкари или работите во текот на повеќе смени.

Тоа е затоа што оловно-киселинските батерии траат само приближно 6 часа пред да мора да се наполнат. Потоа им требаат околу 8 часа за полнење и период на ладење потоа. Тоа значи дека секоја оловно-киселинска батерија само ќе го напојува виљушкарот за помалку од една смена.

Замената на батериите само по себе може да биде опасен чин поради тежината на батеријата и употребата на опрема за нивно движење. Батериите можат да тежат до 4,000 фунти, а опремата за ракување со материјали обично се користи за подигнување и замена на батериите.

Според OSHA, главните причини за фатални несреќи со виљушкар вклучуваат згмечување на работниците со превртување возила или помеѓу возилото и површината. Користењето опрема за ракување со материјали секој пат за отстранување, транспортирање и повторно инсталирање оловно-киселинска батерија по полнењето го зголемува ризикот од несреќа кај работниците одговорни за управување со батериите на виљушкарот.

Од друга страна, литиум-јонските батерии можат да останат во возилото додека се поврзани со полнач. Тие, исто така, може да се наплаќаат при можност, и обично имаат подолго време на работа од 7 до 8 часа пред да бараат полнење.

5. Ергономските ризици се минимизирани
Иако повеќето батерии за вилушкар бараат опрема за ракување со материјали за отстранување поради нивната значителна тежина, некои помали батерии за вилушкар може да ги отстранат екипите. Општо земено, литиум-јонските батерии обично тежат помалку од стандардната оловно-киселинска батерија.

Колку е помала тежината на батеријата, толку помали се ергономските ризици кај работниците. Без разлика на тежината, правилното кревање и ракување е од суштинско значење за максимизирање на безбедноста. Ова вклучува позиционирање на вашето тело што е можно поблиску до батеријата пред да ја преместите и благо свиткување на колената пред да ја подигнете или спуштите батеријата.

Исто така, важно е да добиете помош од колега, а ако батеријата е премногу тешка, користете уред за подигање. Ако не го сторите тоа, може да предизвикате повреди на вратот и грбот кои може да го стават вработениот надвор од работа на подолг временски период.

Последни мисли
Литиум-јонските батерии нудат многу придобивки за компаниите кои сакаат да ја зголемат ефикасноста и да го подобрат работниот тек. За компаниите кои даваат приоритет на безбедноста во своето работење, литиум-јонските батерии се особено вредни благодарение на нивниот дизајн, кој промовира функции како што се контрола на температурата, едноставно полнење и недостаток на барања за наводнување. Значи, време е да ја надградите батеријата со оловна киселина на литиум-јонска батерија за вашиот виљушкар.

en English
X