Разликите помеѓу батеријата LiFePO4 и батеријата со олово-киселина


Во денешно време, не функционираат сите батерии на ист начин - предизвикувајќи многу бизниси да се соочат со избор кога станува збор за нивната опрема и возила за ракување со материјали со висока вредност. Цената е секогаш проблем, така што секогаш е клучно да се осигурате дека тие работат што е можно поефикасно.

Со толку многу компании во светот кои се потпираат на добро функционални вилушкари за да ги извршуваат своите операции, за која батерија за вилушкар тие ќе се одлучат може да има значително влијание врз нивната крајна линија. Па, кои се разликите помеѓу батеријата LiFePO4 и батеријата со оловна киселина?

Светот на батериите за виљушкар

Во областа на виљушкарите, постојат два претпочитани типа на извори на енергија што бизнисите обично ги користат….оловна киселина или литиум.

Батериите за вилушкар со оловна киселина се долгогодишен стандард, позната како сигурна технологија која успешно се користи во вилушкари скоро сто години.

Технологијата на литиум-јонски батерии, од друга страна, е малку понова и има значителни предности во споредба со нивните колеги од оловна киселина.

Помеѓу батериите за вилушкар со оловна киселина и литиум-јонските батерии за вилушкар, која е подобра?

Постојат голем број на променливи што треба да се земат предвид кога се донесува вистинската одлука за вашиот возен парк. Ајде да одиме низ точка-по-точка споредба на овие два различни извори на енергија.

Основни разлики
оловните батерии имаат куќиште, ќелии со смеса од електролити, вода и сулфурна киселина - изгледаат како стандардни батерии за автомобили. оловната киселина првпат била измислена и користена во далечната 1859 година, но овој тип на батерии е рафиниран со текот на годините. Технологијата вклучува хемиски реакции со оловни плочи и сулфурна киселина (која создава акумулација на олово сулфат) и бара периодично додавање вода и одржување.

Во меѓувреме, литиум-јонската технологија беше воведена на потрошувачките пазари во 1991 година. Литиум-јонските батерии може да се најдат во повеќето наши преносливи уреди, како паметни телефони, таблети и камери. Тие исто така ги напојуваат електричните автомобили, како Тесла.

Голема разлика за многу купувачи е цената. оловните киселински батерии за вилушкар се поевтини од литиум-јонските батерии за вилушкар однапред. Но, разликата во цената ги одразува долгорочните предности што го прави литиум-јонот поевтин со текот на времето.

Одржување на батерии за виљушкар

Кога станува збор за ракување со вилушкари, не секој го зема предвид фактот дека нивните батерии бараат одржување. Кој тип на батерија ќе го изберете диктира колку време, енергија и ресурси ќе одат за едноставно одржување.

Со оловните киселински батерии за вилушкар, функцијата на грубите хемикалии во нив значи дека им треба малку дополнителна грижа, како што се:

· Редовно изедначување: Традиционалните оловни киселински батерии редовно доживуваат состојба кога киселината и водата внатре стануваат стратифицирани, што значи дека киселината е повеќе концентрирана во близина на дното на единицата. Кога тоа ќе се случи, тој исто така не може да се полни, поради што корисниците треба често да постигнуваат рамнотежа на ќелијата (или изедначуваат). Полнач со поставка за изедначување може да се справи со ова, и обично треба да се прави на секои 5-10 полнења.

· Контролна температура: Овие типови на батерии ќе имаат помалку севкупни циклуси во текот на нивниот животен век доколку се чуваат на температури повисоки од препорачаните, што ќе резултира со пократок работен век.

· Проверка на нивоата на течности: Овие единици мора да ја имаат вистинската количина на вода за да работат со оптимална ефикасност и треба да се надополнуваат на секои 10 или повеќе циклуси на полнење.

· Правилно полнење: Кога сме кај полнењето, батериите за виљушкар со оловна киселина треба да се полнат на одреден начин, во спротивно тие ќе работат помалку ефикасно (повеќе за ова подолу).

Списокот на одржување што го бараат оловните киселински батерии често доведува до тоа компаниите да трошат дополнителни пари на договори за превентивно одржување.

Литиум-јонските батерии за вилушкар, за споредба, имаат многу малку одржување:

· Нема течност за која треба да се грижите

· Температурите не влијаат на здравјето на батеријата додека не достигнат екстремно високи опкружувања

· Литиум-јон се справува со автоматско балансирање/изедначување на ќелиите со софтверски систем за управување со батерии

Кога станува збор за поедноставување на одржувањето, лесна победа е литиум-јонот.

Полнење батерии за виљушкар

Времето потребно за полнење на секоја од овие батерии е сосема различно, при што на батериите за вилушкар со оловна киселина им требаат помеѓу 8 и 16 часа за целосно полнење, а на литиум-јонските батерии за вилушкар достигнуваат 100% за само еден или два часа.

Ако не ги полните правилно ниту еден тип од овие батерии, нивната ефикасност може да се намали со текот на времето. Меѓутоа, оловната киселина доаѓа со многу построги упатства и многу повеќе за следење.

На пример, батериите со оловна киселина не може да се полнат во виљушкарот, бидејќи тогаш виљушкарот би бил без работа за 18 до 24 часа колку што се потребни за полнење и ладење на батеријата. Така, компаниите обично имаат батериска просторија со полици каде што ги полнат своите батерии со оловна киселина.

Кревањето тешки батерии во и надвор од виљушкарите создава дополнително ракување. Пакетите со батерии можат да тежат од стотици до илјадници фунти, затоа е потребна специјална опрема за да се направи ова. И, потребни се неколку резервни батерии за секоја смена со која мора да работи виљушкарот.

Штом оловната киселинска батерија ќе го напојува виљушкарот, треба да се користи само додека не достигне 30% преостанатото полнење - и има многу производители кои препорачуваат да не се дозволи да падне под полнење од 50%. Ако овој совет не се следи, тие ќе ги изгубат потенцијалните идни циклуси.

Од друга страна, литиумската батерија може да се користи додека не достигне 20% од преостанатото полнење пред да стане проблем долгорочно оштетување. Користењето на 100% од полнењето може да се направи доколку е потребно.

За разлика од оловната киселина, литиум-јонските батерии може да се „полнат можност“ за 1 до 2 часа додека виљушкарот паузира, па дури и не мора да ја извадите батеријата за да ја наполните. Значи, не е потребен целосно наполнет резервен за да се работи во двојна смена.

За сите работи поврзани со полнењето, литиум-јонските батерии за вилушкар одземаат многу помалку време, се помалку комплицирани и овозможуваат поголема оперативна продуктивност.

Должина на работен век

Како и многу деловни трошоци, купувањето батерии за виљушкар е повторлив трошок. Имајќи го тоа на ум, ајде да споредиме колку долго трае секоја од овие батерии (мерено според нивниот животен век):

· Оловна киселина: 1500 циклуси

· Литиум-јон: помеѓу 2,000 и 3,000 циклуси

Ова, се разбира, претпоставува дека батериите се соодветно згрижени. Очигледниот победник е литиум јон кога се зборува за целокупниот животен век.

 

Сигурност

Безбедноста на операторите на виљушкар и оние кои управуваат со менувањето или одржувањето на батериите треба да биде сериозно внимание за секоја компанија, особено кога се вклучени такви груби и моќни хемикалии. Како и претходните категории, двата типа на батерии за виљушкар имаат разлики кога станува збор за опасностите на работното место:

· Оловна киселина: Она што е во овие батерии е многу токсично за луѓето - олово и сулфурна киселина. Бидејќи тие треба да се наводнуваат околу еднаш неделно, постои зголемен ризик од истурање на овие опасни материи доколку не се направи на безбеден начин. Тие исто така произведуваат штетни испарувања и високо ниво на топлина додека се полнат, па затоа треба да се чуваат во средина со контролирана температура. Дополнително, постои можност тие да испуштат експлозивен гас кога ќе го достигнат врвот на полнењето.

· Литиум-јон: Оваа технологија користи литиум-железо-фосфат (LFP), која е една од најстабилните можни хемиски комбинации на литиум-јони. Електродите се јаглерод и LFP, така што тие остануваат неподвижни, а овие типови на батерии се целосно запечатени. Ова значи дека не постои ризик од излевање на киселина, корозија, сулфација или каква било контаминација. (Постои само мал ризик, бидејќи електролитот е запалив, а хемиската компонента во литиум-јонските батерии создава корозивен гас кога ќе допре до вода).

Безбедноста е на прво место, а исто така и литиум-јон во категоријата за безбедност.

Општа ефикасност

Единствената цел на батеријата е да генерира енергија, па како се споредуваат овие два типа на батерии за виљушкар во оваа област?

Како што може да претпоставите, помодерната технологија го надминува конвенционалниот стил на батерија.

Батериите со оловна киселина едноставно секогаш испуштаат енергија, бидејќи тие губат засилувачи додека го напојуваат виљушкарот, додека се полнат, па дури и додека седат таму во лер. Штом ќе започне периодот на празнење, неговиот напон опаѓа со постепено зголемување - така што тие стануваат се помалку моќни додека виљушкарот ја врши својата работа.

Литиум-јонските батерии за вилушкар одржуваат константно ниво на напон во текот на целиот циклус на празнење, што може да се претвори во дури 50% заштеда на енергија во споредба со оловната киселина. Згора на тоа, литиум-јон складира приближно три пати повеќе енергија.

Во крајна линија

Литиум-јонските батерии за вилушкар имаат предност во секоја категорија...полесно одржување, побрзо полнење, поголем капацитет, постојана цврстина, подолг животен век, побезбедни за употреба на работното место, а исто така се подобри за животната средина.

Додека батериите за виљушкар со оловна киселина се многу поевтини однапред, тие бараат многу поголема грижа и не работат исто толку добро.

За многу бизниси кои некогаш се фокусираа на разликата во цената, сега гледаат дека дополнителниот трошок на литиум-јонот однапред е повеќе од надоместен со многуте предности што ги нудат на долг рок. И, тие се префрлаат на литиум-јон!

en English
X