Која е предноста на батеријата на виљушкар LiFePO4 од батеријата со оловна киселина?


Што се оловни-киселински батерии за вилушкар?
Оловно-киселинската батерија е тип на батерија што се полни за прв пат измислена во 1859 година од францускиот физичар Гастон Планте. Тоа е првиот тип на батерии за полнење некогаш создадени. Во споредба со модерните батерии за полнење, оловно-киселинските батерии имаат релативно мала густина на енергија. И покрај ова, нивната способност да снабдуваат високи струи на пренапони значи дека ќелиите имаат релативно голем сооднос моќност-тежина. И за примената на подигање, батеријата со олово-киселина треба да се полева како секојдневно одржување

Што се литиум-јонски батерии за вилушкар?
Сите хемии на литиум не се создадени еднакви. Всушност, повеќето американски потрошувачи - настрана ентузијастите за електроника - се запознаени само со ограничен опсег на решенија за литиум. Најчестите верзии се изградени од формулации од кобалт оксид, манган оксид и никел оксид.

Прво, да направиме чекор назад во времето. Литиум-јонските батерии се многу понова иновација и постојат само во последните 25 години. Во ова време, технологиите на литиум се зголемија во популарност бидејќи се покажаа како вредни за напојување на помали електроники - како лаптопи и мобилни телефони. Но, како што се сеќавате од неколку вести во последните години, литиум-јонските батерии исто така стекнаа репутација дека се запалуваат. До последните години, ова беше една од главните причини зошто литиумот вообичаено не се користеше за создавање големи батерии.

Но, потоа се појави литиум железо фосфат (LiFePO4). Овој понов вид раствор на литиум беше инхерентно незапалив, додека овозможуваше малку помала густина на енергија. Батериите LiFePO4 не само што беа побезбедни, туку имаа многу предности во однос на другите хемикалии на литиум, особено за апликации со висока моќност.

Иако батериите со литиум железо фосфат (LiFePO4) не се баш нови, тие само сега зајакнуваат на глобалните комерцијални пазари. Еве брз преглед за тоа што го разликува LiFePO4 од другите решенија за литиумски батерии:

Безбедност и стабилност
Батериите LiFePO4 се најпознати по својот силен безбедносен профил, резултат на исклучително стабилна хемија. Батериите базирани на фосфат нудат супериорна термичка и хемиска стабилност што обезбедува зголемување на безбедноста во однос на литиум-јонските батерии направени со други катодни материјали. Литиум фосфатните ќелии се незапаливи, што е важна карактеристика во случај на лошо ракување при полнење или празнење. Тие исто така можат да издржат сурови услови, без разлика дали се работи за ладен студ, жешка топлина или груб терен.

Кога се изложени на опасни настани, како што се судир или краток спој, тие нема да експлодираат или да се запалат, со што значително се намалуваат шансите за штета. Ако избирате литиумска батерија и очекувате употреба во опасни или нестабилни средини, LiFePO4 е веројатно вашиот најдобар избор.

перформанси
Перформансите се главен фактор во одредувањето кој тип на батерија да се користи во дадена апликација. Долгиот век на траење, бавните стапки на самопразнење и помалата тежина ги прават батериите од литиум железо привлечна опција бидејќи се очекува да имаат подолг рок на траење од литиум-јонските батерии. Работниот век обично трае од пет до десет години или подолго, а времето на работа значително ги надминува оловните батерии и другите литиумски формулации. Времето на полнење на батеријата е исто така значително намалено, што е уште една пригодна придобивка за изведба. Значи, ако барате батерија која ќе го издржи тестот на времето и ќе се полни брзо, LiFePO4 е одговорот.

Ефикасност на просторот
Исто така, вреди да се споменат карактеристиките на LiFePO4 кои се ефикасни во просторот. Со една третина од тежината на повеќето оловно-киселински батерии и речиси половина од тежината на популарниот манган оксид, LiFePO4 обезбедува ефикасен начин за искористување на просторот и тежината. Направете го вашиот производ поефикасен во целина.

Влијание врз животната средина
Батериите LiFePO4 се нетоксични, не контаминираат и не содржат метали од ретки земји, што ги прави еколошки свесен избор. Литиумските батерии со оловна киселина и никел оксид носат значителен ризик за животната средина (особено оловната киселина, бидејќи внатрешните хемикалии ја деградираат структурата над тимот и на крајот предизвикуваат истекување).

Во споредба со оловно-киселинските и другите литиумски батерии, батериите со литиум железо фосфат нудат значајни предности, вклучувајќи подобрена ефикасност на празнење и полнење, подолг животен век и способност за длабок циклус додека ги одржуваат перформансите. Батериите LiFePO4 често доаѓаат со повисока цена, но многу подобрите трошоци во текот на животниот век на производот, минималното одржување и ретката замена ги прават исплатлива инвестиција и паметно долгорочно решение.

споредба

Батеријата за вилушкар LiFePO4 е подготвена да ја револуционизира индустријата за ракување со материјали. И кога ќе ги споредите добрите и лошите страни на батеријата LiFePO4 наспроти батеријата со оловна киселина за напојување на вашиот виљушкар или флота на лифтови, лесно е да се разбере зошто.

Прво, можете да ги зачувате вашите трошоци. Иако батериите за вилушкар LiFePO4 се многу поскапи од оловните батерии, тие вообичаено траат 2-3 пати подолго од оловните батерии и можат да ви заштедат многу пари во други области, осигурувајќи дека вкупните трошоци на сопственост се значително намалени.

Второ, батериите LiFePO4 на виљушкар се побезбедни и без загадување од оловните батерии. Оловните батерии се евтини, но треба да се менуваат речиси секоја година и ја загадуваат животната средина. И самите оловно-киселински батерии се позагадувачки од батериите LiFePO4. Ако продолжите да се менувате, тоа секогаш ќе предизвика штета на околината.

Користењето на батеријата на вилушкар LiFePO4 исто така заштедува простор и не бара просторија за полнење на батериите. На оловно-киселинските батерии им е потребен безбедносен и вентилациски простор за полнење. Повеќето компании кои работат со повеќе вилушкари напојувани од батерии со оловно киселинско полнење се справуваат со задачите за полнење кои одземаат многу време со тоа што ќе посветат дел од нивниот вреден простор во складиштето на посебна просторија за батерии добро проветрена. А батеријата на вилушкарот LiFePO4 е помала од оловната киселина.

JB BATTERY литиумска батерија Иновација

За супериорно долгорочно решение на високите барања на денешното работно опкружување, натерајте ги виљушкарите да се насочат кон батериите за вилушкар JB BATTERY LiFePO4. Употребата на технологијата за батерии Li-ION на JB BATTERY е погодна за секоја апликација на вилушкар. Елиминацијата на емисиите, способноста да се справи со интензивните барања и да се биде еколошки, и дава на Li-ION батеријата на JB BATTERY чекор погоре над останатите.

Ефикасност

Систем за управување со JB BATTERY. Со модулите за напојување со наизменична струја монтирани директно на запечатената погонска оска, JB BATTERY успеа да ги елиминира сите кабли за напојување со наизменична струја. Ова значи помала загуба на енергија и повеќе време на работа. Спојувајте го тоа со Li-ION батеријата и искусете до 30 проценти повеќе енергија од оловната киселина, благодарение на поголемата густина на енергија и високата севкупна ефикасност на системот.

Сигурност

Заедно со итно исклучување на струја, машината се оневозможува за време на полнењето за да се осигура дека операторот не ги оштетува компонентите. Едноставно исклучете ја машината од полначот во секое време и вратете се на работа. Ова се само неколку клучни безбедносни карактеристики на батеријата LiFePO4.

Кратко, брзо полнење

Батеријата може да се полни дури и за време на кратки паузи, што значи дека повеќе не се потребни скапи и долготрајни промени на батеријата. Целосниот циклус на полнење може да се постигне во рок од еден час во зависност од интензитетот на операцијата. Li-ION не гарантира губење на перформансите дури и со намалување на полнењето на батеријата за да можете да зависите од истата побарувачка од вашиот виљушкар цел ден.

Пријателско решение за корисниците
Нема истекување на опасни гасови и киселини од батериите. Li-ION не бара одржување и лесно се чисти. Старомодните простории за батерии/полначи се нешто од минатото.

Одржување

1000-часовни интервали за одржување. JB BATTERY нуди ниски трошоци за одржување поради карактеристики како што се; целосно запечатена погонска оска, вградени двојни мотори за наизменична струја, автоматско забавување и систем за сопирање без одржување. И она што е важно е да не треба повеќе да ги полевате батериите како оловна киселина.

en English
X