Кој е правилниот напон на батеријата за вашиот електричен виљушкар?


Електричните вилушкари станаа сè попопуларни во последниве години. Најчесто се користат во магацини. Електричниот виљушкар е почист, потивок и попогоден за одржување отколку виљушкар со мотор со согорување. Сепак, електричниот виљушкар бара редовно полнење. Ова не е проблем за 8-часовен работен ден. По работното време, можете лесно да го полните виљушкарот на станицата за полнење. Достапни се електрични вилушкари со различни напони на батерии. Каков напон на батеријата му е потребен на вашиот виљушкар?

Има многу компании кои нудат индустриски батерии за вилушкари. Покрај проверката на напонот, како би требало да знаете кој ќе биде најсоодветен за работата на вашиот виљушкар?

За она што се чини дека е едноставна одлука, има изненадувачко ниво на специфичност во зависност од вашите прецизни барања. Помеѓу добрите и лошите страни на оловно-киселините наспроти литиум-јонските батерии, цената наспроти капацитетот, различните системи за полнење и малите варијации помеѓу брендовите, треба да се земат предвид многу важни фактори.

Напон на батеријата на виљушкар

Електричните виљушкари доаѓаат во низа големини и капацитети за подигање, врз основа на специфичните задачи за ракување со материјали за кои се дизајнирани. Не е изненадувачки, но и нивните батерии значително се разликуваат поради разликите во барањата за енергија на клиентите.

Камиони со палети и мали вилушкари со три тркала имаат тенденција да користат батерија од 24 волти (12 ќелии). Тие се релативно лесни машини кои не треба да се движат особено брзо или да креваат тешки товари, така што овие помали батерии обезбедуваат многу мотивациска моќ.

Потипичен вилушкар од типот на складиште со капацитет за подигање од 3000-5000 фунти генерално ќе користи батерија од 36 волти или 48 волти, во зависност од максималната потребна брзина на возење и колку често треба да се подигаат товарот кон потешкиот крај на опсегот.

Во меѓувреме, тешките вилушкари наменети повеќе за градежната индустрија ќе користат минимум 80 волти, при што на многумина им е потребна батерија од 96 волти и најголемите тешки индустриски лифтови до 120 волти (60 ќелии).

Ако сакате брзо и лесно да го пресметате напонот на батеријата (каде што налепниците или другите ознаки се заматени), едноставно помножете го бројот на ќелии со две. Секоја ќелија произведува приближно 2V, иако максималниот излез може да биде поголем кога е свежо наполнет.

Напон и апликации

Различна употреба на виљушкар бара батерии со различни напони. Неколку примери подолу:
Батерија од 24 волти: магацински камиони (палетни и стакери), плус малите вилушкари со 3 тркала
Батерија од 48 волти: вилушкари од 1.6 т до 2.5 т и допречни камиони
Батерија од 80 волти: вилушкари од 2.5 т до 7.0 т
Батерија од 96 волти: тешки електрични камиони (120 волти за многу големи лифтови)

Напон и капацитет

Од витално значење е да бидете сигурни дека батеријата за вашиот виљушкар го обезбедува правилниот напон. Некои модели на виљушкар може да се користат на опсег, во зависност од оперативните параметри (обично или 36 или 48 волти), но повеќето се дизајнирани да прифаќаат батерии со една специфична ознака на моќност. Проверете ја табличката со податоци на виљушкарот или соодветниот прирачник за вашата марка, модел и година. Користењето виљушкар со батерија со недоволно напојување ќе влијае на перформансите и може целосно да го спречи работењето, додека премногу моќната батерија може да го оштети погонскиот мотор и другите клучни компоненти.

Капацитетот на батеријата на виљушкар, обично се мери во ампер-часови (Ah), се однесува на тоа колку долго батеријата може да издржи дадена струја. Колку е поголем капацитетот на батеријата, толку подолго можете да го активирате виљушкарот (или друга опрема за ракување со електрични материјали) со едно полнење. Нормалниот опсег за батериите на виљушкар започнува од околу 100Ah и се зголемува до над 1000Ah. сè додека вашата батерија има правилен напон и физички ќе се вклопи во преградата за батерии, колку е поголем капацитетот, толку подобро.

Време на полнење

Времето на застој што треба да го потроши вашата опрема на полнење помеѓу употребите влијае на продуктивноста. Идеално, сакате батерија за виљушкар што работи што е можно подолго со едно полнење, но поминува што е можно помалку време на станицата за полнење. Ова е главно релевантно ако водите 24-часовна работа со оператори на смени. Ако вашиот сајт или складиште е отворен само за време на работното време, има доволно време да ги наполните батериите на лифтот преку ноќ.

Времето на полнење на батеријата на виљушкар е функција на употребениот полнач за батерии, како и на самата батерија 3. Различните полначи можат да бидат еднофазни или трифазни и да имаат различни стапки на полнење (во Ah). Некои имаат и опција за „брзо полнење“.

Сепак, не е толку едноставно како „колку побрзо толку подобро“. Користењето полнач што не одговара на препорачаната стапка за батеријата придонесува за сулфација и деградација на батеријата, особено кај оловните батерии. Ова на крајот ве чини значително, и за одржување на батеријата и со замена на батеријата порано отколку ако сте користеле соодветен полнач.

Литиум-јонските батерии имаат тенденција да имаат многу побрзо време на полнење во целина и се подобра опција доколку се потребни брзи превртувања помеѓу смените. Другата предност овде е многу оловно-киселински батерии бараат период на „ладење“ по полнењето. Вообичаено, дури и со добра марка полнач, на оловната киселинска батерија ќе и требаат 8 часа за целосно полнење и уште 8 за ладење. Ова значи дека тие поминуваат многу време надвор од работа и клиентот кој го избира овој тип за комерцијални операции со редовна употреба на виљушкар можеби ќе треба да купи неколку батерии за секој лифт и да ги ротира.

Одржување и работен век

Повеќето оловни-киселински батерии за вилушкар имаат потреба од редовно одржување, и посебно „полевање“ (дополнување на течноста од електролит за да се избегне непотребно оштетување на плочите на електродата). Оваа дополнителна задача одзема време од нивниот оперативен распоред и мора да биде посветена на соодветно обучен член на персоналот.

Поради оваа причина, некои комерцијални производители на батерии нудат еден или повеќе типови на батерии без одржување. Негативните страни на овие се или тие се значително поскапи од стандардниот сортирање со влажни ќелии или имаат многу пократок работен век. Типична оловно-киселинска батерија ќе издржи приближно 1500+ циклуси на полнење, додека запечатената батерија наполнета со гел може да биде добра само за околу 700. AGM батериите често траат уште помалку.

Литиум-јонските батерии, исто така, генерално издржуваат повеќе циклуси на полнење од нивните колеги со оловна киселина (околу 2000-3000). Дополнително, нивниот поголем капацитет е таков што оние од квалитетна марка често поддржуваат управување со виљушкар за две цели смени по полнење. Ова значи дека нивниот ефективен работен век има тенденција да биде уште подолг во реални услови, додека вашиот електричен виљушкар работи без прекини за одржување на батеријата.

6-те типа на батерии за виљушкар

1. Оловни-киселински батерии за вилушкар

Оловните батерии се традиционална стандардна технологија за индустриски решенија за батерии.
Секоја ќелија во батеријата се состои од наизменични плочи од олово диоксид и порозно олово, потопени во кисел раствор на електролит што предизвикува нерамнотежа на електрони помеѓу двата типа на плочи. Оваа нерамнотежа е она што го создава напонот.

Одржување и наводнување
За време на работата, дел од водата во електролитот се губи како гасови на кислород и водород. Ова значи дека оловно-киселинските батерии треба да се проверуваат најмалку еднаш на 5 циклуси на полнење (или неделно за повеќето операции со електричниот виљушкар) и ќелиите да се надополнуваат со вода за да се осигура дека плочите се целосно покриени. Ако овој процес на „наводнување“ не се изведува редовно, сулфатите се акумулираат на отворените области на плочите, што резултира со трајно намалување на капацитетот и излезот.

Постојат неколку видови на системи за наводнување достапни, во зависност од дизајнот на батеријата. Некои од најдобрите системи за наводнување имаат и автоматски вентили за исклучување за да се спречи случајно преполнување. Иако можеби примамливо како мерка за заштеда на време, многу е важно никогаш да не ги наводнувате ќелиите додека се прикачени на полначот на батериите, бидејќи тоа може да биде многу опасно.

Полнење
Ако користите електрични вилушкари за комерцијални апликации за ракување со материјали, значителен недостаток на овој тип на технологија за батерии е количината на времето за застој посветено на полнење.
Приближно 8 часа за целосно полнење, плус времето потребно за ладење на батеријата бидејќи се многу жешки за време на полнењето, значи дека поголемиот дел од денот е без работа.
Ако вашата опрема е во тешка употреба, ќе треба да купите неколку батерии и да ги замените внатре и надвор за полнење.
Исто така, не е мудро да се врши „опортунистичко“ полнење на оловно-киселински батерии, т.е. да се полнат кога е погодно, дури и ако не се потрошени на најмалку околу 40%. Ова предизвикува штета што значително го намалува работниот век.

2. Тубуларна плоча, AGM и батерии исполнети со гел

Покрај стандардните, поплавени, плочести оловно-киселински батерии опишани погоре, постојат неколку варијации кои произведуваат електрична енергија на сличен начин, но со примена на напредна технологија за да се направи производот потенцијално посоодветен како батерија за виљушкар.

Тубуларна плоча батерија е систем каде што материјалите од плочата се комбинираат и се држат во цевчеста структура. Ова овозможува брзо полнење и ја намалува загубата на вода, што значи помалку одржување и подолг работен век.

Апсорбираната стаклена подлога (AGM) батериите користат душеци помеѓу плочите кои реапсорбираат кислород и водород. Ова резултира со значително намалување на загубата на влага и барањата за одржување. Сепак, овие се многу скапи во споредба со другите опции.

Гел-батериите користат сличен електролит на поплавените батерии со влажни ќелии, но тие се претвораат во гел и се ставаат во затворени ќелии (со вентил за вентилација). Овие понекогаш се нарекуваат батерии без одржување бидејќи не треба да се надополнуваат. Сепак, тие сè уште ја губат влагата со текот на времето и како резултат на тоа имаат пократок работен век од другите оловно-киселински батерии.

Батериите за виљушкар со рамна плоча ќе траат околу 3 години (околу 1500 циклуси на полнење) доколку се грижат правилно, додека нивните, иако поскапи тубуларна плоча, ќе продолжат да работат 4-5 години под слични услови.

3. Литиум-јонски батерии за вилушкар

Појавата на литиум-јонски батерии, за прв пат развиени во доцните 1970-ти, обезбеди комерцијална алтернатива без одржување на системите со оловна киселина. Литиум-јонската ќелија содржи две литиумски електроди (анода и катода) во електролитот, заедно со „сепаратор“ што го спречува несаканиот трансфер на јони во ќелијата. Крајниот резултат е запечатен систем кој не губи електролитна течност или бара редовно дополнување. Други предности во однос на традиционалните оловно-киселински батерии за опрема за ракување со материјали вклучуваат поголем капацитет, побрзо време на полнење, подолг работен век и намалена опасност од операторот бидејќи нема незапечатени хемиски компоненти.

Литиум-јонските батерии за вилушкар се енергетски поефикасни и се полнат побрзо од оловните батерии, заштедувајќи ви време и заштедувајќи пари.
Литиум-јонските батерии не треба да се менуваат и може да се полнат при можност за време на паузите на операторот.
Литиум-јонските батерии за вилушкар не бараат традиционално одржување како наводнување или изедначување.
Литиум-јонските батерии за вилушкар не бараат традиционално одржување како наводнување или изедначување.
Операторите можат да уживаат подолго време на работа и нула пад на перформансите бидејќи батеријата се празне со вилушкари кои се напојуваат од литиум-јонски батерии.
Литиум-јонските батерии немаат емисии и нивната долговечност може да значи помалку фрлање батерии во иднина.
Бизнисите можат да ја вратат областа што се користи како просторија за полнење за дополнително складирање.

Севкупно, литиум-јонските батерии генерално се сметаат за супериорни во однос на повеќето типови на оловно-киселински батерии сè додека куповната цена не е преголема и можете да го надоместите намалувањето на тежината.

JB BATTERY пакувања LiFePO4 со високи перформанси

Нудиме батерии со високи перформанси LiFePO4 за производство на нови вилушкари или за надградба на користени вилушкари, батериите LiFePO4 содржат:
Батерија за вилушкар од 12 волти,
Батерија за вилушкар од 24 волти,
Батерија за вилушкар од 36 волти,
Батерија за вилушкар од 48 волти,
Батерија за вилушкар од 60 волти,
Батерија за вилушкар од 72 волти,
Батерија за вилушкар од 82 волти,
Батерија за вилушкар од 96 волти,
прилагодена напонска батерија.
Предноста на нашите батерии LiFePO4: постојана моќност, побрзо полнење, намалување на времето на прекин, помалку потребни батерии, без одржување, тој е особено погоден за вилушкар.

en English
X