Различните класи на вилушкари


Преглед на разликите помеѓу видовите вилушкари:

Виљушкарот постои веќе еден век, но денес го има во секое магацинско работење низ светот. Постојат седум класи на вилушкари, и секој оператор на виљушкар мора да биде сертифициран да ја користи секоја класа на камиони со која ќе управува. Класификацијата зависи од фактори како што се апликациите, опциите за напојување и карактеристиките на виљушкарот.

Класа I: Камиони со електричен мотор

Овие вилушкари можат да бидат опремени или со перниче или со пневматски гуми. Камионите за подигнување со уморни перничиња се наменети за внатрешна употреба на мазни подови. Моделите со пневматски замор може да се користат во суви, надворешни апликации.

Овие возила се напојуваат со индустриски батерии и користат контролори на моторот на транзистор за да ги контролираат функциите на патувањето и дигалката. Тие се многу разновидни и се наоѓаат од пристаништето за товарење до складиштето. Тие обично се користат во апликации каде што треба да се земе предвид квалитетот на воздухот.

Контрабалансиран тип на јавач, застанете

Контрабалансиран велосипедист, пневматски или било кој тип гума, седнете.

Електрични камиони со три тркала, седнете.

Контрабалансиран јавач, гуми за перничиња, седнете.

Класа II: Камиони со тесни патеки со електрични мотори

Овој виљушкар е за компании кои се одлучуваат за работа со многу тесен премин. Ова им овозможува да го максимизираат користењето на просторот за складирање. Овие возила имаат уникатни карактеристики кои се дизајнирани да го минимизираат просторот окупиран од камионот и да ја подобрат брзината и ефикасноста.

Палета со низок лифт

Платформа за низок лифт

High Lift Straddle

Избирач на нарачки

Вид на досег Outrigger

Странични натоварувачи: платформи

Палета со висок лифт

Камиони со бедем

Класа III: Рачни или рачни камиони со електрични мотори

Станува збор за рачно контролирани вилушкари, што значи дека операторот е пред камионот и го контролира лифтот преку волан. Сите контроли се монтирани на горниот дел од бокалот, а операторот ја поместува болната од една на друга страна за да го управува камионот. Овие возила се напојуваат со батерии, а единиците со помал капацитет користат индустриски батерии.

Платформа за низок лифт

Воки палета со низок лифт

Трактори

Воки со низок лифт/Централна контрола

Вид на досег Outrigger

High Lift Straddle

Палета за едно лице

Платформа за висок лифт

Високо подигнување контрабалансирано

Воки/јавач со низок лифт
Контрола на палета и крај

Класа IV: Камиони со мотори со внатрешно согорување — гуми за перница

Овие виљушкари се користат внатре на мазни суви подови за транспорт на палетизирани товари до и од товарното место и просторот за складирање. Виљушкарите со уморни перничиња се пониски до земјата од виљушкарите со пневматски гуми. Поради тоа, овие виљушкари можат да бидат корисни во апликации со мал клиренс.

Вилушка, контрабалансирана (гума за перничиња)

Класа V: Камиони со мотори со внатрешно согорување — пневматски гуми

Овие камиони најчесто се гледаат во магацини. Тие можат да се користат внатре или надвор за практично секаков вид на апликација. Поради големиот опсег на капацитет на оваа серија на лифтови, тие можат да се најдат како ракуваат со мали товари од единечни палети до натоварени контејнери од 40 метри.

Овие камиони за подигнување можат да се напојуваат со мотори со внатрешно согорување и се достапни за употреба со системи за гориво со ТНГ, бензин, дизел и компримиран природен гас.

 Вилушка, контрабалансирана (пневматска гума)

Класа VI: Трактори со електрични и мотори со внатрешно согорување

Овие возила се разновидни и можат да се користат во различни примени. Тие можат да бидат опремени или со мотори со внатрешно согорување за надворешна употреба или со електрични мотори на батерии за внатрешна употреба.

Седнете јавач
(Повлечете ја лентата со тежина над 999 фунти.)

Класа VII: Вилушкари за груб терен

Виљушкарите за груб терен се опремени со големи плутачки гуми за надворешна употреба на тешки површини. Тие често се користат на градилиштата за транспорт и подигнување на градежни материјали до различни локации на работни места. Тие се исто така вообичаени со дворовите за граѓа и авто рециклирачите.

Вертикален тип на јарбол

Ова е пример за грубо конструиран виљушкар и е дизајниран да се користи првенствено на отворено.

Тип со променлив досег

Ова е пример на возило опремено со телескопска стрела, која му овозможува да ги собере и поставува товарите на различни растојанија и да подига висини пред машината. Способноста да се посегне пред виљушкарот му овозможува на операторот флексибилност при поставувањето на товарот.

Монтиран камион/приколка

Ова е пример на пренослив самоодни вилушкар за груб терен кој обично се транспортира до работното место. Се монтира на носач до задниот дел на камионот/приколката и се користи за истовар на тешки предмети од камионот/приколката на работното место. Забележете дека не сите вилушкари монтирани на камиони/приколки се вилушкари со груб терен.

Паметна машина за ракување со материјали од новата класа
Автоматски управувани возила (AGV) :
Виљушкарите за груб терен се опремени со големи плутачки гуми за надворешна употреба на тешки површини. Тие често се користат на градилиштата за транспорт и подигнување на градежни материјали до различни локации на работни места. Тие се исто така вообичаени со дворовите за граѓа и авто рециклирачите.

Што е AGV?

AGV е кратенка за Автоматизирано водено возило. Тие се автономни возила без возач кои следат планирана рута користејќи различни типови на технологија за водење, како што се:
· магнетни ленти
· означени линии
· песни
· ласери
· камера (визуелно водење)
ГПС

AGV се напојува со батерија и е опремен со безбедносна заштита, како и разни помошни механизми (како што се отстранување на товарот и монтирање).
Неговата главна цел е да транспортира материјали (производи, палети, кутии итн.). Исто така, може да подига и натрупува товари на долго растојание.
AGV често се користат внатре (фабрики, магацини), но можат да се користат и надвор. Амазон е познат по тоа што користи цели флоти на AGV во своите магацини.

AGV и AGV систем
Системот AGV е целосно логистичко решение кое ја обединува сета технологија што му овозможува на AGV правилно да се движи. Вклучува:
· Елементи на решение: ракување со товарот, транспорт на товар, редослед и безбедност на храна;
· Технолошки елементи: контрола на сообраќајот, навигација, комуникација, контрола на уреди за ракување со товарот и безбедносен систем.

Што треба да направи JB BATTERY за овој виљушкар?

Како класа име на виљушкар, може да се види дека голем дел од нив користат електрична енергија. JB BATTERY се посветува на истражување на најдобрите батерии за електричниот вилушкар. А ние нудиме LiFePO4 батерии со енергетска ефикасност, продуктивност, безбедност, приспособливост и високи перформанси.

en English
X