Како да ја изберете вистинската батерија за вилушкар


Изборот на индустриски батерии може да биде комплициран - има само толку многу опции што може да биде тешко да се одлучи кои фактори се најважни - капацитетот, хемијата, брзината на полнење, животниот век на циклусот, брендот, цената итн.

Барањата на вашите операции за ракување со материјали се клучни за изборот на вистинската батерија за виљушкар.

1.Започнете со марката и моделот на вашите виљушкари и спецификации на камионот за кревање

Вашиот избор на извор на енергија за опремата е дефиниран првенствено од техничките спецификации на виљушкарот. Бидејќи корисниците на вилушкари со седење од класа 4 и 5 на дизел или пропан продолжуваат да се претвораат во електрични класа 1, повеќе од половина од лифтовите денес се напојуваат со батерии. Издржливите литиум-јонски (Li-ion) батерии со висок капацитет станаа достапни дури и за најсложените апликации, за справување со тешки и гломазни товари.

Следниве се главните спецификации што треба да ги погледнете.

Напон на батеријата (V) и капацитет (Ah)
Постојат неколку стандардни опции за напон (12V, 24V, 36V, 48V, 72V, 80V) и различни опции за капацитет (од 100Ah до 1000Ah и повисоки) достапни за различни модели на лифтови.

На пример, батеријата од 24V 210Ah обично се користи во приклучоците за палети од 4,000 фунти, а 80V 1050Ah би одговарал на противбалансиран виљушкар за седење за да се справи со товари до 20 фунти.

Големина на преградата за батерии
Димензиите на преградата за батерии на виљушкар често се уникатни, па затоа е клучно да се најде совршено и прецизно вклопување. Исто така, важно е да се земе предвид типот на конекторот на кабелот и неговата локација на батеријата и на камионот.

Производителот на батерии за вилушкар JB BATTERY ја нуди услугата OEM, можеме да прилагодиме различни големини за вашите прегради за батерии.

Тежина и противтежа на батеријата
Различни модели на виљушкар имаат различни препорачани барања за тежина на батеријата што треба да ги земете предвид додека го правите вашиот избор. Дополнителна противтежа се додава на батеријата наменета за употреба во апликации со тешки товари.

Li-ion наспроти оловно-киселински батерии за вилушкар во различни типови електрични вилушкари (Класи I, II и III)
Литиумските батерии се најпогодни за вилушкари од класа I, II и III и други теренски електрични возила, како што се чистачи и чистачи, влечни, итн. Причините? Трикратен век на траење на технологијата на олово-киселина, одлична безбедност, минимално одржување, стабилна работа при ниски или високи температури и висок енергетски капацитет во kWh.

LFP (литиум железо фосфат) и NMC (литиум-манган-кобалт-оксид)
Овие батерии се користат во електричните вилушкари.

NMC и NCA (литиум-кобалт-никел-оксид)
Овие типови на литиумски батерии почесто се користат во патничките електрични возила (ЕВ) и електрониката поради нивната помала вкупна тежина и поголема енергетска густина по килограм.

До неодамна, оловно-киселинските батерии беа широко користени во сите видови електрични вилушкари. TPPL е поновата верзија на таквите батерии. Има поголема ефикасност и поголема брзина на полнење, но само во споредба со традиционалната технологија за преплавено олово-киселина или запечатените оловно-киселински батерии, како абсорбента стаклена подлога (AGM).

Во повеќето случаи, литиум-јонските батерии се поекономичен и поефикасен избор за индустриски апликации од која било оловна киселинска батерија, вклучувајќи ги и батериите AGM или TPPL.

Комуникација вилушкар-акумулатор

Контролерската област (CAN bus) им овозможува на микроконтролерите и уредите да комуницираат меѓусебно со апликациите без домаќин на компјутер. Не сите марки на батерии се целосно интегрирани со сите модели на виљушкар преку CAN автобусот. Потоа, постои опција за користење на надворешен индикатор за празнење на батеријата (BDI), кој на операторот му обезбедува визуелни и аудио сигнали за состојбата на полнење и подготвеноста на батеријата.

2.Внимавајте на деталите за вашата апликација за опрема за ракување со материјали и политиките на вашата компанија

Перформансите на батеријата мора да одговараат на вистинската употреба на виљушкарот или камионот за кревање. Понекогаш истите камиони се користат на различни начини (на пример, со различни товари) во ист објект. Во овој случај можеби ќе ви требаат различни батерии за нив. Можеби се во игра и вашите корпоративни политики и стандарди.

Тежина на товар, висина на подигање и растојание на патување
Колку е поголем товарот, толку е поголем лифтот и колку е подолга рутата, толку поголем капацитет на батеријата ќе ви треба за да издржи цел ден. Земете ја предвид просечната и максималната тежина на товарот, растојанието на патувањето, висината на лифтот и рампите. Најсложените апликации, како што се храната и пијалоците, каде што тежината на товарот може да достигне 15,000-20,000 фунти.

Приклучоци за виљушкар
Како и со тежината на товарот, големината на палетата или обликот на товарот што треба да се премести, употребата на тешки приклучоци за виљушкар ќе бара повеќе „гас во резервоарот“ - поголем капацитет на батеријата. Хидраулична клешта за хартија е добар пример за додаток за кој треба да планирате дополнителна моќност.

Замрзнувач или ладилник
Дали вилушкарот ќе работи во ладилник или замрзнувач? За операции на ниски температури, веројатно ќе треба да изберете батерија за виљушкар опремена со дополнителна изолација и грејни елементи.

Распоред и брзина на полнење: LFP и NMC Li-ion наспроти оловно-киселинска батерија
Работата со една батерија ја елиминира потребата од замена на мртва батерија со нова во текот на работниот ден. Во повеќето случаи, тоа е можно само со можност за полнење на Li-ion батерија за време на паузите, кога тоа е погодно за операторот и не го нарушува процесот на производство. Неколку 15-минутни паузи во текот на денот се доволни за да ја задржите литиумската батерија на полнење над 40%. Ова е препорачан режим на полнење кој обезбедува врвни перформанси за виљушкар и помага да се продолжи корисниот век на батеријата.

Податоци за потребите за управување со возниот парк
Податоците за управување со возниот парк првенствено се користат за следење на одржувањето, подобрување на безбедносната усогласеност и максимизирање на искористеноста на опремата. Податоците од системот за управување со батерии (BMS) може значително да ги збогатат или заменат податоците од други извори со детални информации за потрошувачката на енергија, времето на полнење и настаните во мирување, техничките параметри на батеријата итн.

Лесниот пристап до податоците и корисничкиот интерфејс стануваат најважните фактори при изборот на батерија.

Стандарди за корпоративна безбедност и одржлив развој
Ли-јонските батерии се најбезбедната опција за индустриски вилушкари. Тие немаат никакви проблеми со технологијата на олово-киселина, како што се корозија и сулфатирање, и не испуштаат никакви загадувачи. Тие го елиминираат ризикот од несреќи поврзани со секојдневната замена на тешките батерии. Оваа придобивка е клучна во индустриите како што се храната и пијалоците. Со Li-ion електричните батерии за вилушкар, не ви треба посебна вентилирана просторија за полнење.

3.Оценете ја цената на батеријата и идните трошоци за одржување
Одржување

Li-ion батеријата не бара секојдневно одржување. Оловните батерии треба редовно да се полеваат, да се чистат по повремено излевање на киселина и да се изедначат (применувајќи специјален режим на полнење за да се изедначи полнењето на ќелиите). Трошоците за работна сила и надворешни услуги имаат тенденција да се зголемуваат како што стареат енергетските единици со оловна киселина, што резултира со намалување на времето на работа и придонесува за постојано зголемување на оперативните трошоци.

Цена за набавка на батерија наспроти вкупните трошоци на сопственост
Куповната цена на единицата за напојување со оловна киселина плус полнач е пониска од пакувањето со литиум. Меѓутоа, кога се префрлате на литиум, треба да го земете предвид зголемувањето на времето на работа обезбедено со работа со една батерија и флексибилниот распоред за можности за полнење, 3-кратното зголемување на корисниот век на батеријата и помалите трошоци за одржување.

Пресметките јасно покажуваат дека литиум-јонската батерија заштедува до 40% за 2-4 години на вкупниот трошок на сопственост во споредба со батеријата со оловна киселина.

Меѓу литиумските батерии, типот на литиумски батерии LFP е поекономичен и поефикасен избор од литиумските батерии NMC.

Во повеќето случаи, има економска смисла да се префрлите на Li-ion, дури и ако управувате со мала флота или еден виљушкар.

Колку често купувате нови батерии за вашите вилушкари?
Литиумските батерии имаат подолг животен век од кој било електричен пакет со оловна киселина. Животниот век на оловните батерии е 1,000-1,500 циклуси или помалку. Литиум-јон трае најмалку 3,000-плус циклуси во зависност од апликацијата.

Оловните батерии TPPL имаат подолг животен век од конвенционалните AGM батерии исполнети со течност или запечатени, но тие не можат ни да се приближат до литиум-јонската технологија во овој аспект.

Во рамките на литиум, батериите LFP покажуваат подолг животен век од NMC.

Полначи за батерии
Компактните полначи за батерии за виљушкар со литиум-јони можат практично да се лоцираат околу објектот за можност за полнење за време на паузите и ручекот.

Оловните батерии бараат огромни станици за полнење и треба да се полнат во вентилирана просторија за полнење за да се избегнат ризиците од контаминација поврзани со излевање на киселина и испарувања за време на полнењето. Елиминирањето на посебна просторија за батерии и враќањето на овој простор за профитабилна употреба обично прават голема разлика за крајната линија.

4.Како да изберете батерија со фокус на брендот и продавачот

Консултативна продажба
Изборот и набавката на вистинската батерија може да потрае многу напор и време. Вашиот добавувач ќе треба да обезбеди професионални информации за оптимално поставување на батериите и кои се заменливите и задолжителни за вашата специфична опрема и работа.

Време на водење и точност на пратките
Решението за приклучување и играње е повеќе од едноставна инсталација и поставување. Вклучува должно внимание во конфигурацијата на батеријата за одредена задача и апликација, протоколи за поврзување како интеграција на CAN автобус, безбедносни карактеристики итн.

Значи, од една страна, би сакале батериите да ви бидат испорачани точно на време кога вашите нови или постоечки вилушкари се подготвени за работа. Од друга страна, ако го изберете само она што е достапно и избрзате со нарачката, може да откриете дека лифтот или вашите операции за ракување со материјали се некомпатибилни со батериите.

Поддршка и услуга во вашата локација и минатото искуство на клиентите
Достапноста на поддршка и сервис за батерии за виљушкар во вашата област влијае на тоа колку брзо ќе ги решите проблемите со опремата.

Дали вашиот продавач е подготвен да направи се што е можно во првите 24 часа за да се увери дека вашата опрема работи, без разлика на се? Прашајте ги поранешните клиенти и дилерите на OEM за нивните препораки и минатото искуство со брендот на батерии што планирате да го купите.

Квалитет на производот
Квалитетот на производот главно се дефинира од тоа колку батеријата може да ги исполни барањата на работењето. Вистинскиот капацитет, каблите, поставувањето на брзината на полнење, заштитата од атмосферски влијанија и од неправилно постапување од неискусните оператори на виљушкар, итн.- сето ова го одредува квалитетот на перформансите на батеријата на терен, а не бројките и сликите од листот со спецификации.

За JB BATTERY

Ние сме професионален производител на батерии за вилушкари со повеќе од 15 години искуство; нудиме пакувања со батерии LiFePO4 со високи перформанси за производство на нови вилушкари или за надградба на користени вилушкари.

en English
X