Електрична батерија за вилушкар


Повеќето операции за складирање ќе користат еден од двата главни типа батерии за напојување на нивните електрични вилушкари: литиум-јонски батерии и батерии со оловна киселина. Од овие две опции, која е најприфатливата батерија за вилушкар?

Општо земено, оловните батерии се поевтини за купување однапред, но може да завршат со повеќе трошоци во текот на пет години, додека литиум-јонскиот има поголема куповна цена, но е потенцијално поисплатлив на долг рок.

Што се однесува до тоа која опција треба да ја изберете, вистинскиот одговор се сведува на вашите оперативни барања.

Објаснети се батериите со оловна киселина
Оловните батерии се „традиционални“ батерии, измислени уште во 1859 година. Испробани се и тестирани во индустријата за ракување со материјали и се користат со децении во вилушкари и на други места. Тие се истата технологија што повеќето од нас ја имаат во нашите автомобили.

Батеријата со оловна киселина што ја купувате сега е малку поинаква од онаа што сте можеле да ја купите пред 50 или дури 100 години. Технологијата беше рафинирана со текот на времето, но основите не се променети.

Што се литиум-јонски батерии?
Литиум-јонските батерии се многу понова технологија, измислена во 1991 година. Батериите за мобилни телефони се литиум-јонски батерии. Тие можат да се полнат многу побрзо од другите комерцијални типови батерии и можеби се најпознати по нивните еколошки придобивки.

Иако тие се поскапи од оловните батерии однапред, тие се поекономични за одржување и употреба. Иако почетната инвестиција е поголема, некои бизниси би можеле да заштедат пари користејќи литиум-јонски батерии како резултат на пониските оперативни трошоци и трошоци за одржување.

Забелешка за никел кадмиум
Постои и трет тип, батерии со никел кадмиум, но тие се скапи и може да бидат тешки за ракување. Тие се ултра доверливи и се соодветни за некои бизниси, но за повеќето, оловната киселина или литиум-јон ќе се покажат поекономични.

Оловни киселински батерии во магацин
Онаму каде што бизнисот работи во повеќе смени, на секој камион ќе се инсталира целосно наполнета оловна киселинска батерија на почетокот на смената со разбирање дека ќе трае цело време. На крајот од смената, секоја батерија ќе се отстрани за полнење и ќе се замени со друга целосно наполнета батерија. Ова значи дека секоја батерија има доволно време да се полни повторно пред да започне следната смена.

Со оглед на нивната пониска цена за купување, тоа значи дека батериите со оловна киселина може да бидат поекономичен избор за бизниси со работа со една смена.

Батериите ќе работат во текот на целата смена без пречки, а кога ќе завршат операциите може лесно да се полнат, подготвени за следниот ден.

За операции со повеќе смени, користењето на батерија со оловна киселина ќе биде помалку економично. Ќе треба да купите и одржувате повеќе батерии отколку вилушкари за да се осигурате дека секогаш има свежа батерија што може да се наполни додека се полни претходната батерија.

Ако работите со три смени од осум часа, тогаш ќе ви требаат три батерии за секој камион со кој управувате. Ќе ви треба и многу простор за да ги наполните и луѓе кои се достапни за да ги наполнат.

Оловните батерии се гломазни и тешки, така што вадењето на батериите од секој виљушкар и нивното полнење додава дополнителна работа на секоја смена. Бидејќи содржат киселина, со оловните батерии треба внимателно да се ракувате и да се чуваат додека се полнат.

Литиум-јонски батерии во магацин
Литиум-јонските батерии се дизајнирани да останат во вилушкарот. Тие не треба да се вадат за полнење. Тие, исто така, може да се полнат во текот на денот, па кога операторот ќе застане на пауза, тој може да го приклучи камионот за да се наполни и да се врати на наполнета батерија што може да работи до крајот на смената. Литиум-јонската батерија може да се наполни целосно за еден или два часа.

Работат точно како батерија на мобилен телефон. Ако батеријата на телефонот падне на 20%, можете да ја полните 30 минути и додека нема да се наполни целосно, сепак ќе може да се користи.

Литиум-јонските батерии обично имаат многу помал капацитет од еквивалентната батерија со оловна киселина. Батеријата со оловна киселина може да има капацитет од 600 ампер часови, додека литиум-јонската батерија може да има само 200.

Сепак, ова не е проблем, бидејќи литиум-јонската батерија може брзо да се полни во текот на секоја смена. Оперативците во складиштето ќе треба да запомнат да ја полнат батеријата секогаш кога ќе престанат со работа. Постои ризик, ако заборават, батеријата да се испразни и да го извади камионот од работа.

Ако користите литиум-јонски батерии, ќе треба да се погрижите да имате простор во магацинот за камиони за полнење на вилушкари во текот на денот. Ова обично има форма на одредени точки за полнење. Непречено време на пауза може да помогне во управувањето со овој процес, така што сите вработени не се обидуваат да го наполнат својот камион во исто време.

Според тоа, литиум-јонските батерии се поекономична опција за магацини кои работат 24/7 или повеќекратни смени наназад, бидејќи се потребни помалку батерии во споредба со типовите на оловна киселина и камионите можат да работат на неодредено време околу паузите на нивните оператори, зголемувајќи ја продуктивноста и зголемувајќи ја ефикасноста .

Поврзано читање: Како да добиете одлична рентабилност и да ги намалите трошоците за ракување со материјалите со електричните вилушкари.

Колку долго трае батеријата на виљушкар?
Литиум-јонските батерии обично траат од 2,000 до 3,000 циклуси на полнење, додека батериите со оловна киселина од 1,000 до 1,500 циклуси.

Тоа звучи како јасна победа за литиум-јонските батерии, но ако имате повеќекратни смени, при што литиум-јонските батерии се полнат редовно во текот на секој ден, тогаш животниот век на секоја батерија ќе биде пократок отколку ако користите батерии со оловна киселина кои се отстранети и заменети на почетокот на секоја смена.

Литиум-јонските батерии се послаби за одржување од батериите со оловна киселина, што може да значи дека тие траат подолго пред да стигнат до крајот на нивниот животен век. Батериите со оловна киселина треба да се чуваат надополнети со вода за да се заштитат оловните плочи во нив, и тие ќе се оштетат ако им се дозволи да станат премногу жешки или премногу ладни.

Што е најекономично за вашите операции?
Цената на секој тип на батерии треба да се одреди според потребите, буџетот и околностите на вашите операции.

Ако имате работа со една смена, мал број на вилушкари и простор за полнење батерии, оловната киселина може да биде поекономична.

Ако имате повеќе смени, поголема флота и малку простор или време да се справите со вадењето и полнењето на батериите, литиум-јонските може да бидат поисплатливи.

За JB BATTERY
JB BATTERY е професионален производител на електрични батерии за виљушкар, кој нуди литиум-јонска батерија со високи перформанси за електричен виљушкар, платформа за воздушен подигнување (ALP), автоматизирани возила со водич (AGV), автономни мобилни роботи (AMR) и мобилни роботи за автоматско водич (AGM).

За персонализиран совет врз основа на вашите околности, треба да оставите порака за нас, а експертите на JB BATTERY ќе ве контактираат наскоро.

en English
X